Menu

Novosti

ČIP SISTEMI – KOMPANIJA ZA SADAŠNJE I ZA BUDUĆE VRIJEME

Na tržištu Bosne i Hercegovine, u posljednjih 24 godine, (od početka 1996.), osnovan je veliki broj privrednih društava, od strane pojedinaca ili grupa entuzijasta, koji su vjerovali da se samo radom i trudom, odnosno razvojem privrede kroz vlastitu ponudu proizvoda i usluga na bh tržištu, može ići naprijed.  Nažalost, veliki broj tih privatnih kompanija, na uglavnom dosta nesigurnom i turbulentnom bh tržištu, nije opstalo. Mnogo je razloga za to. Neki su vjerovali u uspjeh preko noći, a kako se to nije desilo, prebrzo su odustajali. Neki su se naglo popeli na ljestvici uspjeha, ali su još brže pali. Ipak mnogi su i ostali i opstali.

Jedno od privrednih društava, koja će u 2020.godini proslaviti pune 24 godine svog postojanja, je i porodična kompanija ČIP sistemi doo, osnovana početkom 1996.godine. Posluju u kontinuitetu, nekada manje, nekada više uspješno, ali su uvijek prepoznatljivi po svojoj kvaliteti i posvećenosti investitoru ili krajnjem kupcu svojih proizvoda i usluga.

 

Osnovna djelatnost ČIP sistema je izvođenje elektroinstalacijskih radova (slaba i jaka struja), montaža elektro opreme, distribucija i ugradnja interfonske opreme poznatog intalijanskog proizvođača ACI Farfisa Intercoms, te splajsanje optičkih kablova i vlakana, sa testiranjem i mjerenjem. Naravno da se u okviru ove djelatnosti pojavljuje čitav niz različitih aktivnosti  kompanije ČIP sistemi, koje ona visokoprofesionalno i u najkraćem mogućem roku, obavlja. Za one poslove, za koje sami ne posjeduju kapacitet da ih obave, angažuju partnere koji i sami spadaju među ugledne bh kompanije ili obrte i u  stanju su pruižiti vrhunsku uslugu sa kojom će svaki, pa i najzahtjevniji kupac, biti zadovoljan. U okviru ponude, zajedno sa svojim partnerima, nude usluge projektovanja, nadzora i atestiranja svih vrsta elektroinstalacija.

 

ČIP sistemi su certificirali svoju politiku kvalitete, svjetski priznatim strandardom kvalitetnog poslovanja ISO9001:2015. Pored toga su i društveno odgovorna kompanija, jedna od rijetkih koja je takav način poslovanja i certificirala sa ISO26000:2010. Od strane LRC-a su dobili Certifikat bonitetne pouzdanosti i Certifikat kao brzorastuća kompanija. Bonitetna kuća Bisnode im je uručila dvije godine zaredom AAA+ bonitetnu pouzdanost i AAA zlatni bonitet, kao najveći bonitet koji dodjeljuje ova poznata i prestižna evropska bonitetna kuća. UNDP BiH je kroz svoju aktivnost «Zamisli 2030» analizirao bh kompanije koje u svom poslovanju svakodnevno implementiraju Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih Naroda. ČIP sistemi su u potpunosti zadovoljili kriterije, ponijeli titulu «finaliste» u kategoriji «ljudi» i okitili se još jednim priznanjem «Biznis lider održivog razvoja».

Pored ovih nekoliko pobrojanih, čitav je niz certifikata, priznanja, zahvalnica, nagrada i povelja, dodijeljenih kompaniji ČIP sistemi i njenom rukovodstvu, na koje su oni s pravom ponosni.

 

Iza ove kompanije čitav je niz uspješno završenih poslova. Nemoguće je nabrojati sve, jer u 24 godine poslovanja je toliko toga stalo. Kompanija koja će u 2021.godini obilježiti četvrt vijeka uspješnog poslovanja, sigurno ima šta da kaže, ima i pravo da se osvrne na bh privrednu sliku nekada i sada, ali i da govori i o planovima i perspektivama koje ispred nje stoje.
 

Nije bilo isto poslovati prije dvadeset godina i sada. Mnogo se toga promijenilo. Tržište je puno surovije i nemilosrdnije. Sve se dešava jako brzo. Koliko god da imamo iskustva, koliko god da imamo ogromnu poslovnu mrežu i koliko god da aktivno pratimo prilike koji se pojavljuju na tržištu, ipak je mali broj poslova do kojih uspijevamo doći makar da damo ponudu, jer smo van nekih «ustaljenih kolosijeka» gdje se sve to dešava. Ali se ne žalimo. Svako od nas sam bira svoj put. Kao što mi biramo način na koji želimo poslovati, tako isto i investitori biraju kome će dati posao. Nažalost, često glavnu ulogu ne igraju kvaliteta i realna cijena. I kakav god da je period kroz koji trenutno prolazimo, u konačnici će opstati samo oni koji rade kvalitetno i posluju transparentno. Sve ostalo ima veoma kratak rok trajanja. Dolaze neki drugi trendovi,nametnuti globalizacijom i nezaustavljivom digitalnom revolucijom, koja veoma brzo mijenja privrednu sliku i nameće nove standarde, rekla nam je Adisa Tufo,vlasnica i aktuelna  direktorica bh kompanije ČIP sistemi.

Pored toga što ulažemo u ljude, njihovo profesionalno i svako drugo osnaživanje, isto tako svakodnevno ulažemo u jačanje kapaciteta naše kompanije. Rastemo svi zajedno. I nama je profit, kao i svakom drugom privrednom društvu, veoma bitan. Ali ne može biti profit i samo profit. Ne pod svaku cijenu. Postoji mnogo vrijednosti koje želimo istaći i smatramo da uporedo sa našim rastom, moraju rasti i svi naši uposlenici, na svaki mogući način.

Činjenica je da u našoj državi još uvijek nije adekvatan i povoljan poslovni ambijent. Puno je toga što se može i mora učiniti. Politička previranja i nestabilnost reflektuju se na bh privrednu sliku. Sve to su činjenice, ali globalizacija je nezaustavljiva i veoma brzo će se desiti promjene koje će donijeti nove standarde i kroz koje će na cijeni biti kvaliteta i posvećen, inovativan i transparentan rad. Mi smo tu i sad, ali želimo biti i kompanija za budućnost, sa osmijehom zaključuje Tufo.

Č I P  S I S T E M I DOO

Ul.Edhema Eke Džubura 48D Ilidža – Pejton

+38733714900

www.cipsistemi.ba

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

ČIP SISTEMI OBILJEŽILI KRAJ JOŠ JEDNE POSLOVNE GODINE

“Kraj godine nije ni kraj, ni početak, već nastavak - sa svom mudršću iskustva u nama”, kazao je Hal Borland i smatrajući odluku i focus, kao najvažnijim elementima uspjeha – naš tim, tim Čip Sistemi već 23 godine slavi, sa svojim zaposlenicima, nastavke – završetke projekata, početke novih i godišnje obilježavanje ostvarenih rezultata. Tako je bilo i danas, u prostorijama kompanije, kao i prethodnih prethodnih godina – okupili su se i uposlenici i volonteri, mladi na praksi, koji imaju priliku naučiti i uvidjeti značaj rada u jednom ozbiljnom kolektivu.

Prema riječima Adise Tufo, vlasnice i generalne direktorice kompanije “Čip Sistemi”, zahvaljujući strateškim odlukama, godišnjim analizama i investiranjem u obrazovanje uposlenih, tokom 23 godine kompanija se izrazito istakla na bosanskohercegovačkom tržištu.

“Svaka nova poslovna godina naše kompanije, od osnivanja do danas, bila je uspješnija od prethodne. Naravno, kako se cijene mijenjaju, otvaraju granice time se utječe i na tržište, ali naš tim, rad i kvalitet ostaju”, ističe Tufo, dodajući da tim kompanije Čip Sistemi u 2019. godini bilježi brojne uspjehe među kojima su realizacije projekata neformalnog obrazovanja za Centrom za lično i profesionalno usavršavanje, a na osnovu kojih je vršena analiza, testiranje i educiranje svih uposlenih u kompaniji, kao i studenata i učenika sa prakse.

“Smatramo da je osnova razvoja svake kompanije i društva kvalitetan i kvalifikovan pojedinac na radnom mjestu i time se zaista trudimo ulagati u naš tim i njihova znanja i vještine”, rekla je generalna direktorica Adisa Tufo, koja je zajedničko druženje iskoristila kao priliku da se istaknu priznanja i uspjesi koje je ovaj tim dobio.

Naime, kako je prethodno istaknuto, pored edukacije sa CLPU, kompaniju i njen rad podržale su međunarodne organizacije među kojima je Evropska banka za obnovu i razvoj, a sa kojom realizuju projekat marketinškog i PR osnaživanja tima, redizajna stranica i brendiranja usluga koje nudi ova uspješna kompanija.

Uposlenici kompanije Čip Sistemi su u okviru projekta Savjetodavne podrške poslovnom upravljanju u Bosni i Hercegovini, a podrškom kompanije Deloitte, pod pokroviteljstvom Svjetske banke imali predavanja i radionica za osnaživanje tima,  a sve u cilju podsticanja uspješnog poslovanja preduzeća, te stvaranja novih radnih mjesta.

Kada govorimo o uposlenima, o ljudima – nemoguće je ne spomenuti prepoznatljivost kompanije Čip Sistemi na međunarodnom tržištu, a kroz priznanje Ujedinjenih nacija. UNDP u Bosni i Hercegovini je uz podršku Vlade Kraljevine Švedske organizovao sedmicu SDG Business Week 2019, kojom su promovisali Ciljeve održivog razvoja, te imali za cilj podići i svijest o izuzetno važnoj ulozi privatnog i javnog sektora, kao i svih pojedinaca u društvu – tokom promocije ciljeva, promovisali su i kompanije koje u svom poslovanju sprovode Ciljeve održivog i razvoja, te je gđa. Adisa Tufo dobitnica priznanja za lidere održivog razvoja u kategoriji “ljudi”. Kroz Ciljeve održivog razvoja sprovodi se i ISO standard kvaliteta, a koji je i ove godine potvrđen za ovaj uspješni tim.

 

Podržavajući obrazovanje, sticanje novih vještina i znanja – Čip Sistemi su i u 2019. godini bili tim koji je prihvatio i mlade srednjoškolce i studente u vidu mentorstva i pružanja novih znanja. Pružanjem prilike mladima nastavljena je saradnja sa Srednjom elektrotehničkom školom, kao i sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Elektrotehničkim fakultetom, također  Univerziteta u Sarajevu. U ovoj poslovnoj godini kompanija je vrata otvorila i novim zaposlenim, a sve kroz podršku projektu Sajma zapošljavanja koje vodi Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Nadalje, uprava na čelu sa gđom. Tufo podržala je i poslovne partnere, kao i kupce kompanije – odazivajući se na stručne edukacije i događaje, a svoju godinu su zaključili i održavanjem prvih stručnih edukacija ne samo za vlastite uposlenike, već i za sve zainteresovane, ponajviše elektroinstalatere i inženjere.

Pored društveno korisnog rada, a koji je postao i pečat ovog tima kojeg predvodi Adisa Tufo, za šta je nagrađena Zlatnom plaketom Gorske službe spašavanje Općine Ilidža, zasigurno se može reći da je godinu kompanije okrunisalo priznanje generalne direktorice - Večernjakov pečat za “Ponos BiH” dodjeljen u Mostaru. Nakon čega slijedi certifikat za “Brzorastuće kompanije u BiH” Poslovnih novina, te Bisnode4Exellence – Zlatni Bisnode certifikat za uspješno poslovanje kompanije Čip Sistemi, koji tim gđe. Tufo ističe kao tim onih sa kojima treba poslovati.

Da je generalna direktorica 365 stranica 2019. godine maksimalno iskoristila, ide u prilog i činjenica da je tim u 2019. godini krenuo u realizaciju projekta kućnih optičkih instalacija za kompaniju BH Telecom, a tu je i realizacija projekta mosta preko rijeke Željenice u naselju Pejton (Općina Ilidža), a na kojoj je tim Čip Sistema postavljao LED rasvjetu, kao i radio na ostalim elektroinstalaterskim radovima.

U poslovnoj viziji kompanije “Čip Sistemi” računa se i na značajniji iskorak u oblast izlaska na strana tržišta – kompanija je dobitnica detašmana Vanjskotrgovinske komore, a koji će ubrzo krenuti i u realizaciju.

Uz moto da rad, kvalitet i posvećenost pomjeraju granice - kompanija Čip Sistemi u Novu godinu ulazi jača nego ikada, poručuju njeni uposlenici.

 

 

 

O Nama

23 godine na tržištu Bosne i Hercegovine!

ČIP SISTEMI d.o.o. Sarajevo je kompanija koja na bosanskohercegovačkom tržištu posluje od jula 1996. i ove godine slave 23 godine uspješnog poslovanja. Sa cca. tridesetak uposlenih, spadaju u kategoriju malih preduzeća (MSP).

ČIP SISTEMI d.o.o. Sarajevo osnovani su kao porodična firma i 100% su u privatnom vlasništvu.

Kontakt

Edhema Eke Džubura 48D              
71210 Ilidža, BiH
Tel: +387 33 714 900
Fax: +387 33 714 900
E-mail: info@cipsistemi.ba

 

Newsletter

Prijavite se na newsletter!

Vizija i misija kompanije

VIZIJA
Biti među TOP 10 kompanija u BiH, u okviru registrovanih i pretežnih djelatnosti. 

MISIJA
Ostati vjeran principima fer poslovanja, potpuno u skadu sa Zakonom i korektnim i visokomoralnim odnosima prema svim uposlenim. I dalje svojim kupcima i investitorima nuditi vrhunski proizvod i uslugu u skladu sa evropskim trendovima i potrebama bh. tržišta.