Menu

  • Nadređena kategorija: ROOT
  • Kategorija: Novosti

Edukacija/ Treća GS1 konferencija u Sarajevu

U hotelu Radon Plaza u Sarajevu održana je 3. GS1 konferencija na temu: "Digitalna transformacija poslovanja i uloga GS1 standarda", u organizaciji Udruženja "GS1 Bosne i Hercegovine".

Digitalna transformacija, nazivana i četvrtom industrijskom revolucijom, predstavlja korištenje digitalnih tehnologija u svim područjima poslovanja. To rezultira kompletnom transformacijom modela poslovanja i generisanjem novih tokova prihoda. Digitalizacija, osim mnogobrojnih prednosti, sa sobom nosi i velike rizike, te je i sigurnost podataka vrlo bitan aspekt digitalne transformacije poslovanja.

Direktorica Udruženja “GS1 Bosne i Hercegovine“, Amina Hadžić, istakla je značaj organizacije ovakvih dešavanja i okupljanja privrednika na jednom mjestu.

“Naša uloga je da budemo pouzdan partner lokalnoj privredi, jer smo dugoročno posvećeni tržištu Bosne i Hercegovine i njegovom osnaživanju. Samo kroz praćenje naprednih rješenja u oblastima upravljanja lancima snabdijevanja, standardizacije i automatizacije poslovnih procesa kroz primjenu GS1 standarda, bosanskohercegovačke kompanije mogu prilagoditi svoje poslovanje modernim tehnologijama i razvijati se u skladu sa regionalnim i svjetskim trendovima“.

Iako segment E-commerce-a (internet trgovine) još uvijek nije mnogo razvijen na lokalnom tržištu, određene kompanije počinju prepoznavati njegov značaj i koriste ga kao alat za pružanje dodatne vrijednosti kupcima i postizanje konkurentske prednosti. Neizostavna tema konferencije bio je i Blockchain, kao potpuno moderna tehnologija koja predstavlja revoluciju u poslovanju. Blockchain tehnologija predstavljena je kroz prikaz nekoliko pilot projekata u kojima je pronašla svoju primjenu.

Konferencija je i ove godine okupila oko 80 učesnika, predstavnika firmi sa područja čitave Bosne i Hercegovine, iz različitih sektora privrede. Lejla Tufo, izvršna direktorica ČIP sistema, jedna je od učesnica. Istakla je kako joj se ovogodišnji izbor teme GS1 konferencije jako svidio jer je digitalna transformacija proces koji svakako predstavlja veliku priliku za povećanje konkurentnosti domaće privrede.

Jasmin Marić (OLX.ba – Pik d.o.o.), jedan od predavača, poručio je: “Drago mi je što sve više konferencija u fokus uzima temu digitalizacije, obzirom da je to oblast u kojoj mi i kao država i regija imamo još izrazito nezasićeno tržište. Vrlo je bitno prepoznavanje značaja ovakve međusobne interakcije i susreta, jer jedino zajedno možemo uticati na to da se i kroz standarde i kroz neke nove trendove, brže razvijamo kao lokalna zajednica.“

Između ostalog, učesnicima konferencije je sugerisano da razmisle na koji način svoje proizvode mogu učiniti vidljivim na internetu. Analitika i upravljanje podacima, te načini na koje firme mogu prikupljati i iskoristiti podatke, istaknuti su kao vrlo aktuelne teme kojima treba posvetiti dodatnu pažnju. Opšti zaključak konferencije bio je da bez primjene standardnih rješenja, među kojima su i GS1 standardi, nije moguće postići optimizaciju poslovnih procesa.

 

GS1 Bosne i Hercegovine je nevladina i neprofitna organizacija, članica GS1, vodeće svjetske organizacije za standardizaciju lanca snabdijevanja. Osnivači Udruženja su 43 kompanije iz Bosne i Hercegovine, a članice Udruženja svoje interese ostvaruju kroz implementaciju i usvajanje najboljih praksi na području uvođenja i primjene GS1 standarda za identifikaciju, elektronsku razmjenu podataka i unaprijeđenje poslovnih procesa u Bosni i Hercegovini. 

O Nama

23 godine na tržištu Bosne i Hercegovine!

ČIP SISTEMI d.o.o. Sarajevo je kompanija koja na bosanskohercegovačkom tržištu posluje od jula 1996. i ove godine slave 23 godine uspješnog poslovanja. Sa cca. tridesetak uposlenih, spadaju u kategoriju malih preduzeća (MSP).

ČIP SISTEMI d.o.o. Sarajevo osnovani su kao porodična firma i 100% su u privatnom vlasništvu.

Kontakt

Edhema Eke Džubura 48D              
71210 Ilidža, BiH
Tel: +387 33 714 900
Fax: +387 33 714 900
E-mail: info@cipsistemi.ba

 

Newsletter

Prijavite se na newsletter!

Vizija i misija kompanije

VIZIJA
Biti među TOP 10 kompanija u BiH, u okviru registrovanih i pretežnih djelatnosti. 

MISIJA
Ostati vjeran principima fer poslovanja, potpuno u skadu sa Zakonom i korektnim i visokomoralnim odnosima prema svim uposlenim. I dalje svojim kupcima i investitorima nuditi vrhunski proizvod i uslugu u skladu sa evropskim trendovima i potrebama bh. tržišta.