Dobro došli na naš blog

Na tržištu Bosne i Hercegovine, u posljednjih 24 godine, (od početka 1996.), osnovan je veliki broj privrednih društava, od strane pojedinaca ili grupa entuzijasta, koji su vjerovali da se samo radom i trudom, odnosno razvojem privrede kroz vlastitu ponudu proizvoda i usluga na bh tržištu, može ići naprijed.  Nažalost, veliki broj tih privatnih kompanija, na uglavnom dosta nesigurnom i turbulentnom bh tržištu, nije opstalo. Mnogo je razloga za to. Neki su vjerovali u uspjeh preko noći, a kako se to nije desilo, prebrzo su odustajali. Neki su se naglo popeli na ljestvici uspjeha, ali su još brže pali. Ipak mnogi su i ostali i opstali.

Jedno od privrednih društava, koja će u 2020.godini proslaviti pune 24 godine svog postojanja, je i porodična kompanija ČIP sistemi doo, osnovana početkom 1996.godine. Posluju u kontinuitetu, nekada manje, nekada više uspješno, ali su uvijek prepoznatljivi po svojoj kvaliteti i posvećenosti investitoru ili krajnjem kupcu svojih proizvoda i usluga.

Osnovna djelatnost ČIP sistema je izvođenje elektroinstalacijskih radova (slaba i jaka struja), montaža elektro opreme, distribucija i ugradnja interfonske opreme poznatog intalijanskog proizvođača ACI Farfisa Intercoms, te splajsanje optičkih kablova i vlakana, sa testiranjem i mjerenjem. Naravno da se u okviru ove djelatnosti pojavljuje čitav niz različitih aktivnosti  kompanije ČIP sistemi, koje ona visokoprofesionalno i u najkraćem mogućem roku, obavlja. Za one poslove, za koje sami ne posjeduju kapacitet da ih obave, angažuju partnere koji i sami spadaju među ugledne bh kompanije ili obrte i u  stanju su pruižiti vrhunsku uslugu sa kojom će svaki, pa i najzahtjevniji kupac, biti zadovoljan. U okviru ponude, zajedno sa svojim partnerima, nude usluge projektovanja, nadzora i atestiranja svih vrsta elektroinstalacija.

ČIP sistemi su certificirali svoju politiku kvalitete, svjetski priznatim strandardom kvalitetnog poslovanja ISO9001:2015. Pored toga su i društveno odgovorna kompanija, jedna od rijetkih koja je takav način poslovanja i certificirala sa ISO26000:2010. Od strane LRC-a su dobili Certifikat bonitetne pouzdanosti i Certifikat kao brzorastuća kompanija. Bonitetna kuća Bisnode im je uručila dvije godine zaredom AAA+ bonitetnu pouzdanost i AAA zlatni bonitet, kao najveći bonitet koji dodjeljuje ova poznata i prestižna evropska bonitetna kuća. UNDP BiH je kroz svoju aktivnost «Zamisli 2030» analizirao bh kompanije koje u svom poslovanju svakodnevno implementiraju Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih Naroda. ČIP sistemi su u potpunosti zadovoljili kriterije, ponijeli titulu «finaliste» u kategoriji «ljudi» i okitili se još jednim priznanjem «Biznis lider održivog razvoja».

Pored ovih nekoliko pobrojanih, čitav je niz certifikata, priznanja, zahvalnica, nagrada i povelja, dodijeljenih kompaniji ČIP sistemi i njenom rukovodstvu, na koje su oni s pravom ponosni.

Iza ove kompanije čitav je niz uspješno završenih poslova. Nemoguće je nabrojati sve, jer u 24 godine poslovanja je toliko toga stalo. Kompanija koja će u 2021.godini obilježiti četvrt vijeka uspješnog poslovanja, sigurno ima šta da kaže, ima i pravo da se osvrne na bh privrednu sliku nekada i sada, ali i da govori i o planovima i perspektivama koje ispred nje stoje.
Nije bilo isto poslovati prije dvadeset godina i sada. Mnogo se toga promijenilo. Tržište je puno surovije i nemilosrdnije. Sve se dešava jako brzo. Koliko god da imamo iskustva, koliko god da imamo ogromnu poslovnu mrežu i koliko god da aktivno pratimo prilike koji se pojavljuju na tržištu, ipak je mali broj poslova do kojih uspijevamo doći makar da damo ponudu, jer smo van nekih «ustaljenih kolosijeka» gdje se sve to dešava. Ali se ne žalimo. Svako od nas sam bira svoj put. Kao što mi biramo način na koji želimo poslovati, tako isto i investitori biraju kome će dati posao. Nažalost, često glavnu ulogu ne igraju kvaliteta i realna cijena. I kakav god da je period kroz koji trenutno prolazimo, u konačnici će opstati samo oni koji rade kvalitetno i posluju transparentno. Sve ostalo ima veoma kratak rok trajanja. Dolaze neki drugi trendovi,nametnuti globalizacijom i nezaustavljivom digitalnom revolucijom, koja veoma brzo mijenja privrednu sliku i nameće nove standarderekla nam je Adisa Tufo,vlasnica i aktuelna  direktorica bh kompanije ČIP sistemi.

Pored toga što ulažemo u ljude, njihovo profesionalno i svako drugo osnaživanje, isto tako svakodnevno ulažemo u jačanje kapaciteta naše kompanije. Rastemo svi zajedno. I nama je profit, kao i svakom drugom privrednom društvu, veoma bitan. Ali ne može biti profit i samo profit. Ne pod svaku cijenu. Postoji mnogo vrijednosti koje želimo istaći i smatramo da uporedo sa našim rastom, moraju rasti i svi naši uposlenici, na svaki mogući način.

Činjenica je da u našoj državi još uvijek nije adekvatan i povoljan poslovni ambijent. Puno je toga što se može i mora učiniti. Politička previranja i nestabilnost reflektuju se na bh privrednu sliku. Sve to su činjenice, ali globalizacija je nezaustavljiva i veoma brzo će se desiti promjene koje će donijeti nove standarde i kroz koje će na cijeni biti kvaliteta i posvećen, inovativan i transparentan rad. Mi smo tu i sad, ali želimo biti i kompanija za budućnost, sa osmijehom zaključuje Tufo.

Č I P  S I S T E M I DOO

Ul.Edhema Eke Džubura 48D Ilidža – Pejton

+38733714900

www.cipsistemi.ba

info@cipsistemi.ba

Korištene oznake :

ČIP Sistemi

No comments yet